Vadász és munkakutyák számára minden csak egy kattintásra!

Kérdése van? Hívjon minket H-P 9-15 óráig! +36302221789

Blog

D Fence rendszerek

Tóth Zoltán
Tóth Zoltán
2021.11.09 09:54
D Fence rendszerek

D Fence láthatatlan kerítés rendszerekről pár szóban

D FENCE láthatatlan kerítések telepítése

Pár szóban beszéljünk a D Fence láthatatlan kerítésekről. A láthatatlan kerítés kiváló megoldás olyan esetekben, mikor a kutyát bent szeretnénk tartani egy területen, de a kerítés nem megfelelő állapotú, vagy nem elég magas, esetleg az automata kapu nyitásakor a kutya kiszalad és ezzel veszélyezteti a saját és mások testi épségét. Persze kiválóan alkalmazható egy területen belül is például a virágágyás, kert, vagy terasz, esetleg medence kutyamentesítésére is.

A rendszer kialakításánál vegyük figyelembe, hogy a vezérlőegységnek egy hálózati csatlakozóra és száraz helyre van szüksége, a pára és az eső tönkreteszi. Ha kijelöltük a jeladó helyét, akkor következik a vezetékigény meghatározása, hogy hány méter vezetékre lesz szükség a rendszer kialakításához. A jeladóból indul a vezeték, és ide is kell visszaérnie. Fontos, hogy csak egy hurokkal alakíthatjuk ki a rendszert, és a hurkon belül, ahol vissza kell majd tartania a kutyát, minimum 1,6 méternek kell lennie.

Ha csak egy kerítésrészt kell lezárni, gondolkodhatunk a függőleges elhelyezésben is, a kerítés alján megy, a tetején meg visszajön a vezeték. A dróthálós kerítésen is stabilan fog működni a rendszer, a vezeték ide akár gyorskötözővel is rögzíthető. Az antennavezetékben 12V feszültségű jel lesz a működéskor, tehát a vezeték sérülésekor sem jelent veszélyt senkire.

Az antennavezeték nyomvonalán a kihelyezés előtt érdemes végig menni a nyakörvvel az ISIT funkciót használva, ami jelzi nekünk az esetleges interferenciákat, amik zavarhatják a rendszer működését. Ha 100m-nél hosszabb vezetékrendszerre van szükség, nagyon fontos, hogy az antennavezetéket a megfelelő módon, vízmentes kötéssel toldjuk. A készülék mellett a csomagban talál gyorscsatlakozókat, ha ezeket használja, fontos a víz elleni szigetelésük. Én azt szoktam javasolni, hogy a toldásnál a két vezetéket forrasszák, és zsugorcsöves szigeteléssel lássák el, ez sokkal stabilabb és tartósabb kötést eredményez. Ha a rendszer toldva van mindenképp érdemes egy méréssel ellenőrizni a rendszer ellenállását, ez 100 méterenként 2Ω lehet.

Ha 100 méter alatti rendszerre van szüksége válassza az alapszetteket, vagy a D Fence 101, vagy a D Fence 2002-es szettet.

Ha 400 méter alatti rendszer kialakítása a cél, akkor a fenti szetteket egészítheti ki a szükséges mennyiségű antennavezetékkel.

Ha 400 méter feletti a rendszer igénye, akkor válassza a D Fence 1001, vagy D Fence 202-es rendszert. Ezek nem tartalmaznak antenna vezetéket, azt az igényeknek megfelelő vastagságban és hosszban külön kell megrendelni a rendszerhez.

 

A következő lépés a zónák beállítása, itt vegy figyelembe, hogy a nyakörv a kutya nyakában lesz, tehát ennek a magasságnak megfelelően kell beállítani mindkét zónát. Ha olyan helyre alakítja ki a rendszert, ahol van látható határvonal, például kerítés, nem szükséges a kutya betanítása, de minden esetben fontos a dicséret és jutalmazás, a pozitív megerősítés, ha a kutya visszafordul, hogy megértse mi az elvárásunk.

Ha nyitott területen szeretné korlátozni a kutya mozgását, fontos, hogy a kutya számára is jól láthatóan kijelölje a határvonalat, legalább addig amíg az állat megtanulja, hogy meddig mehet el, hol kezdődik a zóna. Amint a kutya hozzászokott a rendszerhez, a kijelölést eltávolíthatja. Ilyen nyitott területeken a betanításhoz mindenképp javaslom a pórázon való bevezetést. A kutyát pórázon tartva bevezetjük a hangjelzéses zónába, majd a hangjelzéskor visszahúzzuk, és amint kiért a zónából, megdicsérjük, jutalmazzuk. Ezt folytatva tovább visszük az impulzusos zónába is (ha nem fordul már a hangjelzésre) és az impulzus után húzzuk ki a zónából és dicsérjük meg. Ezt gyakoroljuk a kutyával párszor, míg megérti az összefüggést.

A nyakörvön állítható be az impulzus erőssége a leírásban szereplő táblázat szerint. Azt javaslom óvatosan, inkább alacsonyabb szintről kezdjük a betanítást. 

A rendszerhez, több kutya esetén, tetszőleges mennyiségű pótnyakörvet is használhat a kutyák számának megfelelően.

Remélem sikerült ezzel a pár tanáccsal segítenem a rendszer kiválasztásában, és a telepítés menetében.

 

Üdvözlettel,

 

Tóth Zoltán

workdog.hu